Каталог материали
Голо ПДЧ
Доставчици
Промоции
Преглед декори Употреба и характеристики
ПДЧ – съкратено от Плоча от Дървесни Частици. Този сравнително нов дървесен материал е патентован през 1936 година от Пфол.Първият завод за производство на еднослойни и трислойни плочи от дървесни частици е създаден през 1941 година в Бремен – Германия.Той е произвеждал по 10 тона плочи от дървесни частици дневно.Основни суровини са били изсушена смърчова дървесина и фенолни смоли.Година по-късно е формулирано наименованието „плочи от дървесни частици”.Тогава започва и прилагането на формалдехидни смоли като свързващи вещества.

Изработват се от частици, главно от дървесен произход, чрез слепване при загряване под налягане, както следва: дървесни и растителни частици, добити чрез нарязване на изходната суровина се изсушават, олепиляват се със синтетични лепила, насилват се в килим от частици, който чрез горещо пресуване се оформя в плочи. Чрез регулиране на размерите и ориентацията на частиците, вида и количеството на лепилото и на степента на уплътняването може да се изменят плътността, дебелината и якостите на плочите в съответствие с изискванията на потреблението.

Плоскостите от дървесни частици са 3-слойни, като външните слоеве са изградени от фина дървесина, с цел да няма наранявания по повърхностното покритие при разрязване. Покритието може да бъде няколко вида: ламинирано, с естествен фурнир, каширано или боядисано.

Тяхното приложение е широкоспектърно в мебелното производство. Ламинираните ПДЧ най-често се употребяват за корпус и лице на домашни и офис мебели, врати и др. Фурнированите ПДЧ също се използват за лице на всякакъв вид мебели и врати.
lemon.bg